Masa kat UTM Skudai dulu, selalu je makan nasi ayam penyet. Memang terbaikla sambal dia. Orang indon yang masak. Memang sedap. Bila balik Kelantan, try jugakla cari nasi ayam penyet ni..cari punya cari,jumpala 1 kedai ni kat Jalan Guchil Bayam kot..dahla 8inggit 1 pinggan, sambal dia biasa je dan ayam dia pon ayam goreng biasa. Kecewa.
Resipi ni saya amek dari sariyusa.blogspot.co..Jadi jugakla sambal dia tapi x merah sbb I did not have the red chilies. *I did not put some ingredients such as coriander seed and shrimp paste. Boleh dimakan bersama ulam-ulaman. Saya guna kubis dan kacang panjang je..
Bahan-bahan untuk ayam
500 g ayam
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit jintan manis, tumbuk
Garam
Tumbuk jintan manis. Tumbuk bawang putih, halia, garam dan serbuk kunyit. Gaulkan semuanya. Perap ayam semalaman dengan bahan-bahan tadi.
Kalau ada pengukus, kukus ayam selama 1/2 jam. I don't have one. So, saya steamkan ayam macam gambar kat atas tu. Goreng ayam dalam minyak yang banyak. Goreng hingga kulit dia nampak macam da crispy.
Bahan-bahan untuk sambal
1/2 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
7 cili padi, dihiris. Kalau suka pedas, boleh tambah amountnya
1 sudu kecil kicap sotong (fish sauce)
Sedikit limau nipis
Gula secukup rasa
Panaskan minyak. Goreng bawang besar, bawang putih, cili padi dan kicap sotong sehingga agak garing. Tumbuk bahan-bahan yang digoreng tadi. Tambahkan gula. Squeeze some lime into it.
No comments:
Post a Comment